9 Mayıs 2016 Pazartesi

Türkler ve Çift Başlı Kartal Figürü



Çift başlı kartal figürü çok eskiden beri insanlar tarafından kullanılan ve kutsal sayılan bir figür olmuştur. doğudan batıya farklı milletler aynı ve farklı zamanlarda bu figürü armalarında bayraklarında kullanmışlardır.
Türk milleti'de bu figürü kullanan milletler arasındadır ve hala günümüzde de çeşitli kurumlarında kullanmaya devam etmektedir.
Yakut Türklerinin inancına göre şaman olacak çocuğun ruhunu bir kartal yemiş ve bu kartal kayın veya karaçam ağaçlarının bulunduğu ormana doğru uçmuş ve burada bulunan bir ağaca konarak yuva yapmıştır. Kartalın buradaki yumurtalarından bir erkek çocuk çıkmıştır ve bu çocuk ilk kam olmuştur.
Kartal motifinin şaman dini inanışından Yakut Türklerine geçtiği ve oradan da Orta Asya Türklerine yayıldığı düşünülmektedir
Orta Asya Türk inancına göre şamanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden  koruyucu varlıklar kuş şeklindedir.  Bu nedenle kartal figürü daha eski Türkler zamanında ön plana çıkmış ve kutsal sayılmıştır. Ayrıca Şamanist eski Türklerde kartaldan türeme oldukça yaygındır.
Çift başlı kartal güç ve kudretin sembolüdür ve doğunun ve batının hakimiyetini sembolize eder. Bu yüzdendir ki Türkler kılıç kabzalarında bayraklarında bozkurt figürünün yanında çift başlı kartal figürünü de kullanmışlardır.
Türkler çift başlı kartal figürünü İslamiyetin kabulünden sonrada kullanmaya devam etmiştir. Karahanlı döneminde de yüklemiş olduğu anlamlar İslamiyetten önceki gibidir. Dede Korkut hikayelerinde ise iyiliğin, özgürlüğün ve yiğitliğin sembolü olmuştur.
Çift başlı kartal figürü Anadolu Türklüğü tarafından tapınılacak dini sembol olarak görülmemiş dolayısıyla dini eserler olan camilerin dış cephelerinde, türbelerde süsleme unsuru olarak kullanılmış milli sembole dönüşmüştür.
Türklerde çift başlı kartal figürünü en iyi kullanan ve çift başlı kartalla özleşen devlet Selçuklu devletidir.
Günümüzde'de çift başlı kartal figürü Türk toplumu tarafından sevilen ve kullanılan bir motiftir.
Emniyet Genel Müdürlüğü logosunda, Selçuk Üniversitesi ambleminde, Erzurum Spor armasında, Polis Akademisinin logosunda, Konya Spor armasında,  Konya Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi amblemlerinde çift başlı kartal figürü kullanılmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder